17/7/13

Botigues de tota la vida

Comerç antic Barcelona

Llegia al diari que a finals de l'any vinent finalitza el termini de 20 anys que la Llei d'Arrendaments Urbans va establir per actualitzar els lloguers de renda antiga. Això suposarà a la pràctica que molts llogaters de locals comercials hauran d'abandonar-los en no poder fer front als preus de mercat actuals.

Barcelona ha estat tradicionalment una ciutat molt vinculada al comerç. Això ha permès que hagin arribat vives fins al dia d'avui algunes botigues històriques, emblemàtiques, d'aquelles "de tota la vida". Aquestes seran justament les que més patiran l'actualització de les rendes de lloguer, ja que moltes d'elles sobreviuen en un entorn comercial de preus desorbitats justament gràcies a les rendes antigues que encara paguen.

Sé que aquesta és una qüestió complexa, com gairebé tot a la vida, amb punts de vista i interessos contraposats i matisos que no es poden eludir. Tot i això, em fa molta pena que es pugui perdre aquest patrimoni històric i sovint artístic de Barcelona quan aquestes botigues siguin substituïdes per franquícies, grans cadenes, basars o supermercats amb una dubtosa estètica. 

Leía en el periódico que a finales del año que viene finaliza el plazo de 20 ños que la Ley de Arrendamientos Urbanos estableció para actualizar los alquileres de renta antigua. Esto supondrá en la práctica que muchos inquilinos de locales comerciales tendrán que abandonarlos al no poder hacer frente a los precios de mercado actuales.
Barcelona ha sido tradicionalmente una ciudad muy vinculada al comercio. Esto ha permitido que hayan llegado hasta el día de hoy algunas tiendas históricas, emblemáticas, de aquellas "de toda la vida".Estas serán justamente las que más sufrirán la actualización de las rentas de alquiler ya que muchas de ellas sobreviven en un entorno comercial de precios desorbitados justamente gracias a las rentas antiguas que todavía pagan.
Sé que ésta es una cuestión compleja, como casi todo en la vida, con puntos de vista e intereses contrapuestos y matices que no se pueden obviar. Aún así, me da mucha pena que se pueda perder este patrimonio histórico y a menudo artístico de Barcelona cuando estas tiendas sean sustituidas por franquicias, grandes cadenas, bazares o supermercados de dudosa estética.

16 comentaris:

 1. L'ànima d'aquestes botigues antigues és molt valuosa per al paisatge urbà, per al sentiment dels veïns, però no cotitza al balanç de resultats.

  En aquest entorn, molts d'aquests negocis no tenen res a fer enfront de franquícies sense ànima.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Mentre només es considerin els resultats monetaris està clar que l'ànima no cotitzarà.
   Salutacions!

   Suprimeix
 2. A mi també em sap molt de greu aquestes pèrdues... La ciutat perd personalitat, esdevé un carrer comercial més, amb les mateixes multinacionals que la resta de ciutats...

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Aquesta falta de personalitat és una de les raons que em va impulsar a crear aquest blog!
   Salutacions!

   Suprimeix
 3. Lamentable, en poco tiempo Barcelona perderá la poca identidad que le queda. Cuantas horas he pasado delante de algunos de estos establecimientos, mirando sus escaparates. No quiero pensar que El Rey de la Magia o El Ingenio desaparezcan, por citar alguno.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Sí, muchas de ellas son tiendas centenarias. Más allá de la nostalgia, se trata de un patrimonio histórico de la ciudad, que ha contribuido a hacerla tal como la conocemos.

   Suprimeix
 4. http://www.vilaweb.cat/noticia/4121784/20130604/mitica-llibreria-canuda-tanca-shi-installara-botiga-mango.html

  Un cas més en el constant degoteig de morts anunciades. Barcelona perdrà (excepte casos molt particulars) tot el seu comerç de barri de tota la vida.

  Almenys si parlem del centre. Als barris pròpiament dits aquest encara conserva certa vitalitat i ja se'm fa més difícil de dir si seguiran el mateix camí... tot i que apunta maneres.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. És cert que probablement la pressió als barris és menor que al centre, però igualment el comerç tradicional està patint molt. Espero que puguin resistir!

   Suprimeix
 5. Només cal passejar-se pels carrers comercials dels centres de les ciutats europees, sempre son les mateixes botigues a tot arreu, tot son Zaras, Pool&Bears, McDonalds, Starbucks, etc

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Sí, justament aquesta sensació em va impulsar a escriure aquest blog, per intentar trobar aquelles coses de la ciutat que ens fan adonar que no estem en un escenari de qualsevol altre ciutat d'Europa.

   Suprimeix
 6. Hola Aitor. He leído en alguna parte que se va a modificar la ley para "proteger" a estos establecimientos históricos y emblemáticos y eso me alegra. Un abrazo

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Ojalá sea verdad y encuentren una solución para este problema!

   Suprimeix
 7. CADENA DE BLOGS PER LA INDEPENDÈNCIA


  Hem tingut una idea!

  Tal com hi haurà la cadena humana per la independència, també volem fer una “cadena de blogs”. Tots els bloguers que vulguin participar es poden apuntar en el Blog creat expressament per l’esdeveniment (només cal deixar un comentari manifestant la voluntat de participar):

  http://cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com/


  Al blog, hi ha una pestanya on, per rigorós ordre d'arribada es va apuntant tothom que vol participar en aquesta gran "enllaçada" de blogs “. És aquesta:

  http://cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com/p/ordre-dels-enllacos.html

  I què hem de fer? La setmana de l’11 de setembre (des del 9 fins al 15) publicarem un post, cadascú al nostre blog, sobre Catalunya (des del punt de vista que vulguem: poètic, reivindicatiu, gastronòmic, imatges...) i, en acabar l’ escrit, posarem una frase tipus "i la cadena continua aquí..." i un enllaç que porti al blog següent a la llista (si jo sóc el 42, doncs el 41 enllaçarà el meu blog i jo enllaçaré el 43)

  Ja està, no cal fer res més. Així uns ens anirem enllaçant als altres fins a fer una llarga cadena de blogs per la independència... T'hi apuntes? :-))

  ResponSuprimeix

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...