27/12/12

La Central Tèrmica del Besòs

Central Tèrmica Besòs

Fa un parell de dies vaig estar passejant pel Parc Fluvial del Besòs, un espai recuperat d'aigua, lleure i natura, al llarg de la desembocadura del riu.

Quan passeges per aquella zona és inevitable notar la presència de la Central Tèrmica, amb les seves tres imponents xemeneies. Tot i no estar al terme municipal de Barcelona, és evident que la seva singularitat i potència visual han marcat el paisatge del litoral nord de la ciutat des que es van construir als anys 70. I és que no resultaria fàcil que tres xemeneies de 200 metres d'alçada passessin desapercebudes.

La central ha estat polèmica des del seu naixement fins avui mateix, que ja es troba en fase de demolició parcial. La seva construcció va generar moltes protestes, que fins i tot van causar un mort. Durant les dècades de funcionament, la central generava pluges negres als municipis de Sant Adrià i Badalona, que embrutaven els cotxes i la roba estesa. I al 2008, quan ja estava decidit el seu tancament, els veïns de Sant Adrià van decidir en referèndum conservar les tres xemeneies de la central com a símbol d'identitat de la ciutat, encara que la participació en la votació va ser molt baixa.

Tot i que en principi han de servir per acollir-hi un equipament públic, el seu futur ara mateix és molt incert, en part degut a la falta de finançament, i hi ha moltes veus que opinen que caldria demolir definitivament les xemeneies i recuperar el paisatge el més natural possible. Com ho veieu vosaltres?

Hace un par de días estuve paseando por el Parc Fluvial del Besòs, un espacio recuperado de agua, ocio y naturaleza, al largo de la desembocadura del río.
Cuando paseas por esa zona es inevitable notar la presencia de la Central Térmica, con sus tres imponentes chimeneas. Pese a no estar en el término municipal de Barcelona, es evidente que su singularidad y potencia visual han marcado el paisaje del litoral norte de la ciudad desde que se construyeron en los años 70. Y es que no resultaría fácil que tres chimeneas de 200 metros de altura pasaran desapercibidas.
La central ha sido polémica desde su nacimiento hasta hoy mismo, que ya está en fase de demolición parcial. Su construcción generó muchas protestas, que incluso causaron un muerto. Durante las décadas de funcionamiento, la central generaba lluvias negras en los municipios de Sant Adrià y Badalona, que ensuciaban los coches y la ropa tendida. Y en 2008, cuando ya estaba decidido su cierre, los vecinos de Sant Adrià decidieron en referèndum conservar las tres chimeneas de la central como símbolo de identidad de la ciudad, aunque la participación en la votación fue muy baja.
Aunque en principio tienen que servir para acoger un equipamiento público, su futuro ahora mismo es muy incierto, en parte debido a la falta de financiación, y hay muchas voces que opinan que habría que demoler definitivamente las chimeneas y recuperar el paisaje lo más natural posible. ¿Cómo lo veis vosotros?

12 comentaris:

  1. Un dilema interessant. Les xemeneies de Sant Adrià són realment lletges. En el cas de les 3 xemeneies del Poble Sec es podria entendre que, pel veu valor històric i simbòlic, s'hagin conservat. En el cas de Sant Adrià, i ja em perdonaran els santadrianencs, és ben trist que el més icònic que tenen siguin aquestes xemeneies. No em semblaria mala idea enderrocar-les i començar a dibuixar un nou perfil de ciutat des de zero.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo no m'he volgut mullar, però crec que si desapareixessin de seguida ens acostumaríem al nou paisatge i segurament de seguida les deixaríem de trobar a faltar!

      Elimina
  2. Sant Adrià es "famós" per les seves xemeneies, si les tires a terra que et queda? que les deixin home...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai, no sé, la veritat és que tampoc porten tants anys allà...potser es podria trobar un altre símbol de la ciutat més estètic!

      Elimina
  3. Hola Aitor.
    Mi hermano estuvo trabajando un tiempo en la Central Térmica. La verdad es que mucha gente de Sant Adrià se ha acostumbrado a las chimeneas y los más jóvenes las han visto ahí de toda la vida. Puede que para algunos no sean muy estéticas, visualmente hablando,pero creo que ya forman parte del paisaje y algunos lo consideran un "simbolo" Quizás, sea más costoso derribarlas y puede que con el tiempo sean rentables como reclamo cultural y turistico para la zona. Al fin y al cabo ya forman parte de la historia de Sant Adrià y quedan como muestra para las generaciones futuras. Pienso que su futuro lo debería decidir los ciudadanos de Sant Adrià.
    Un abrazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Está claro que si me pregunta a mí puedo opinar desde la "lejanía", y como ya he dicho no vería mal su desaparición. Por otro lado, cuando aparecen este tipo de cuestiones siempre veo bastante razonable que lo decidan desde el territorio más cercano.
      Gracias por tu aportación!

      Elimina
  4. A mi em semblen boniques, semblen sortides de la pel·lícula Metrópolis de Fritz Lang. Estic amb APU amb que es pregunti a la gent de sant Adrià. Consultes on la gent pugui participar i dir la seva del seu poble sempre són bones i ajuden a que la gent prengui consciència que la ciutat l'hauríem de fer tots, i no només la gent de l'ajuntament tancada en un despatx.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que és veritat que tenen cert aire retro-futurista de pel·lícula.
      Gràcies per passar-vos per aquí i BON ANY 2013!

      Elimina
  5. Doncs jo recordo quan es va fer el referèndum aquest sobre les xemeneies i volia que es conservessin. Ara mateix, però, amb el pas dels anys, cada cop les veig més lletges i potser val la pena que les tirin a terra. Ara bé, com diu en Pons... si les tirem a terra, què queda d'emblemàtica a Sant Adrià? ;p

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi m'ha passat una mica igual. Abans les trobava interessants...però ara cada cop menys!

      Elimina
  6. "... els veïns de Sant Adrià van decidir...", dona, l'abstenció fou del 95%

    ResponElimina

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...