18/4/12

El cementiri del Poble Nou (i el Santet)

La meva àvia acostumava a dir que tenir un cementiri a prop de casa no era cap problema, més aviat un avantatge: els seus inquilins no fan soroll, tampoc no tenen queixes i és molt poc probable que un dia hi construeixin res a sobre que et pugui molestar.
El cementiri del Poble Nou és el més antic de Barcelona, i en un principi estava allunyat de la ciutat. Es va plantejar davant la necessitat d'enterrar els morts a fora de les muralles per qüestions d'espai i d'higiene en una Barcelona encara emmurallada. Ara, en canvi, és al mig de la trama urbana, i els seus inquilins són veïns de molta gent, que no semblen tenir cap queixa.

Al poble Nou hi ha enterrats personatges il·lustres de Barcelona com el músic i polític Josep Anselm Clavé, l'enginyer Narcís Monturiol o l'actriu Mary Santpere. Però el níntxol més visitat és el de Francesc Canals Ambrós, fins al punt que han hagut de buidar els dotze nínxols del voltant, per deixar lloc a la quantitat d'ofrenes i flors que rep. El Francesc Canals, conegut com "el Santet", va ser un barceloní d'origen humil que va morir als 22 anys, a causa de la tuberculosi. Es diu que aquest jove, que en vida tenia fama de tenir poders endivinatoris, és ara capaç d'intercedir per fer miracles o favors diversos (excepte els econòmics). 

Si algú li vol demanar un favor, cal escriure el desig en una nota de paper, introduir-la pel vidre de la làpida, resar una plegària i marxar per la banda dreta i sense mirar enrera. Després no digueu que no us ho vaig dir.


Mi abuela solía decir que tener un cementerio cerca de casa no era ningún problema, sino más bien una ventaja: sus inquilinos no hacen ruido, tampoco tienen quejas y es muy poco probable que algún día construyan nada encima que te pueda molestar.

El cementerio del Poble Nou es el más antiguo de Barcelona, y en un principio estaba alejado de la ciudad. Se planteó ante la necesidad de enterrar los muertos fuera de las murallas por cuestiones de espacio y de higiene en una Barcelona todavía amurallada. Ahora, en cambio, está en el medio de la trama urbana, y sus inquilinos tienen muchos vecinos, que no parecen tener ninguna queja.

En Poble Nou están enterrados personajes ilustres de Barcelona como el músico y político Josep Anselm Clavé, el ingeniero Narcís Monturiol o la actriz Mary Santpere. Pero el nicho más visitado es el de Francesc Canals Ambrós, hasta el punto que han tenido que vaciar los doce nichos de alrededor, para dejar lugar a la cantidad de ofrendas y flores que recibe. Francesc Canals, conocido como "El Santet", fue un barcelonés de origen humilde que murió a los 22 años, víctima de la tuberculosis. Se dice que este joven, que en vida tenía fama de tener poderes adivinatorios, es ahora capaz de interceder para hacer milagros o favores diversos (excepto los económicos). 

Si alguien le quiere pedir un favor, hay que escribir el deseo en una nota de papel, introducirla por el vidrio de la lápida, rezar una oración y marcharse por el costado derecho y sin mirar atrás. No digáis que no os avisé.

5 comentaris:

  1. Vaig anar al cementiri i vaig flipar amb el santet aquest. No en sabía res i, la veritat, fa yuyu :).
    Jo vaig marxar rapidillo sense demanar res de res.
    Petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, és molt sorprenent. Jo vaig flipar amb les espelmes que li deixa molta gent amb forma de parts del cos o òrgans. Suposo que deu ser gent que té dolències i que vol que el Santet els les guareixi....

      Elimina
  2. Uau! No coneixia la història del Santet. Val com a prec, demanar-li la remuntada a la tornada de la Xxxxampions?

    Per cert, els arguments que esgrimia la teva àvia a favor dels cementiris són absolutament irrefutables! Boníssim!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, jo crec que el Santet a aquestes alçades deu ser bon culer, així que m'imagino que amb un parell d'espelmes blaugranes farà tot el que podrà. Ara, no sé si hi haurà un altre Santet a Londres treballant per la banda contrària!

      Elimina
  3. Estic molt d'acord amb això que deia ta àvia! Pel que fa al Santet, no en sabia res. Molt curiós i interessant..!

    ResponElimina

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...