12/3/12

Mosaic hidràulic als pisos de l'EixampleUna de les coses que mai em deixen de sorprendre de les cases de Barcelona són els mosaics hidràulics de molts pisos de l'Eixample. És un paviment molt lligat al moviment modernista, i per això a Barcelona hi és tan present. Va ser una tècnica importada de França que va tenir molt èxit entre les famílies de l'alta societat barcelonina.

Un dels fabricants més destacats va ser Escofet, que va col·laborar amb arquitectes com Domènech i Montaner o Gaudí per fer mosaics hidràulics singulars, com ara els que trobem a l'interior de la pedrera, de forma hexagonal i  de color verd poma, que després van inspirar els panots de Passeig de Gràcia.

Hi va haver una època en que molta gent, amb la intenció de ser pràctica, els va cobrir amb materials com ara el parquet flotant o ceràmica més moderna i uniformitzadora. Per sort, ara sembla que existeix un cert consens en donar valor a aquestes ceràmiques i per tant es fa l'esforç de conservar-les. Algunes tenen dissenys preciosos, altres són més discretes, però totes tenen el seu encant, i es segueixen produint de manera artesanal, així que es poden considerar peces úniques.

Els que tingueu aquest tipus de mosaic a casa vostra, cuideu-lo i conserveu-lo bé!


Una de las cosas que nunca dejan de sorprenderme de las casas de Barcelona son los mosaicos de muchos pisos de l'eixample. Es un pavimento muy ligado al movimiento modernista, y por esa razón en Barcelona está tan presente. Fue una técnica importada de Francia que tuvo mucho éxito entre las familias de la alta sociedad barcelonesa.
Uno de los fabricantes más destacados fue Escofet, que colaboró con arquitectos como Domènech i Montaner o Gaudí para elaborar mosaicos hidráulicos singulares, como por ejemplo los que se encuentran en el interior de la Pedrera, de forma hexagonal y color verde manzana, que posteriormente inspiraron las baldosas de Paseo de Gracia.
Hubo una época en que mucha gente, con la intención de ser práctica, los cubrió con materiales como por ejemplo el parquet flotante o cerámica más moderna y uniformizadora. Afortunadamente, ahora parece que existe un cierto consenso en dar valor a estas cerámicas y por lo tanto se hace el esfuerzo de conservarlas. Algunas tienen diseños preciosos, otras son más discretas, pero todas tienen su encanto, y se siguen produciendo de manera artesanal, así que se pueden considerar piezas únicas. 
Los que tengáis mosaico de este tipo en casa, cuidadlo y conservadlo bien!!!

5 comentaris:

 1. Respostes
  1. Evíame tu emilio y te mando una serie de fotos de todas las variedades de la casa Escofet que hay en el suelo de Barcelona fotografiada por mí...(cinco más una con la firma y que de la cual solo quedan 3 ejemplares en el pavimento de Barcelona...Harás una buena entrada ¡¡¡...salut
   miquelcartisano@hotmail.com

   Suprimeix
 2. Es el problema de les coses artesanals...són cares però realment les cases típiques de l'eixample sense aquest mosaic no estan complertes.
  Salutacions Aitor!

  ResponSuprimeix
 3. Miquel: Muchas gracias, enseguida te envío mi email. Me encantaría ver esas fotos!

  Neus: Ho has dit perfectament, és ocm si ni estiguessin complertes! Gràcies!

  ResponSuprimeix

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...