1/12/11

Les parades de castanyes



Cada any, unes setmanes abans de Tots Sants, s’instal·len als carrers de Barcelona les parades de castanyes i moniatos, que ens acompanyen fins ben passades les festes de Nadal i Reis. De fet, vendre castanyes als carrers de Barcelona és una tradició antiga. Hi ha constància que a finals del segle XVIII hi havia més de dues-centes parades al carrer del Call, la Boqueria i l’Hospital.
Molts ens imaginem la figura de la castanyera torrant les castanyes davant de les brases, ben tapades, atansant-nos el cucurull fet de paper de diari, ple de castanyes fumejants. Són aliments energètics que ens han d’ajudar a fer passar el fred, se suposa. 
Però ja ha passat un mes des de Tots Sants i continua fent calor a Barcelona. De fet, aquest novembre ha estat el segon més càlid del darrer segle. Jo tinc la teoria que les estacions cada cop venen més tard, però és una sensació meva, que no té cap base científica, així que la deixaré estar per un altre dia...
En fi, si al final acaba arribant l’hivern i teniu ganes de menjar castanyes, hi ha vint-i-vuit parades repartides per Barcelona. Fins i tot podeu consultar la seva localització al web de l’Ajuntament de Barcelona. Al cap i a la fi, són part del nostre paisatge de tota la vida!


6 comentaris:

  1. I tan maco que és vendre castanyes! Jo ho he fet, però no a Barcelona, si no al meu poble, i té la seva gràcia. El que passa és que si fa la calor que ha fet aquest any, no fa gens ni mica de gràcia estar-se dret davant del foc, remenant... és molt millor si fa fresca! Vendre castanyes en màniga curta o tirants... no ven.

    ResponElimina
  2. Este año ha hecho demasiada calor, apetecen ver los puestos cuando en el otoño comienzan las castañas a madurar ¡¡¡

    ResponElimina
  3. Yo es algo que vengo diciendo los últimos años que tomando como referencia las castañeras, noto que cada vez cuesta más que llegue el frío, pero como bien dices puede que solo sea una percepción subjetiva. Aquí lo suyo sería ver datos de los últimos años. Lo que está claro es que si no hace frio seguro que venden menos y sería una lástima que acabaran desapareciendo. Nosotros teníamos una justo debajo de casa y ya no está.
    Un saludo

    ResponElimina
  4. Jo no n'he testat mai! A veure si amb aquest post m'animo

    ResponElimina
  5. ... el negoci de les castanyes aquest any haurà estat en crisi, com tot!!! Jo no en sóc massa fan, de les castanyes, però m'agrada quan fa fred veure les paradetes i sentir la olor i l'escalforeta...

    ResponElimina
  6. Sí, l'altre dia vaig sentir un castanyer (també hi ha homes que s'hi dediquen) que justament deia que aquest any el negoci no anava gaire bé, una mica per tot: la famosa crisi, la calor, els costums que es van perdent, els impostos que els fan pagar...
    Ja sabeu, tothom a consumir al menys una dotzena de castanyes aquest hivern (o regalar-les si no us agraden!)
    Gràcies pels comentaris.

    ResponElimina

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...