9/12/11

El mercat del Born....sempre en obres



Al contrari del que comença a pensar molta gent, el mercat del Born no ha estat sempre en obres!
De fet, l’edifici es va acabar l’any 1876 i és, juntament amb el Mercat de Sant Antoni, el principal exemple a Barcelona de l’arquitectura del ferro, un corrent arquitectònic i constructiu de la segona meitat del segle XIX, que va sorgir gràcies a la disponibilitat de nous materials com a efecte de la Revolució Industrial.
Amb la ciutadella enderrocada i Barcelona en creixement, la ciutat necessitava un mercat d’abastiment de productes frescos, bàsicament fruites i verdures. El mercat del Born era un edifici molt modern: ampli, cobert, tancat i airejat. I així, aquest mercat va estar en funcionament durant un segle, fins que l’any 1971 es va inaugurar Mercabarna. L’emplaçament del Born s’havia quedat obsolet i calia un nou mercat d’abastiment, més potent i allunyat del centre de la ciutat.
I així es va deixar abandonat l’emblemàtic edifici del Born, mentre no es decidia què fer amb ell, durant 30 anys. Finalment es va decidir que servís com a seu de la Biblioteca Provincial de Barcelona, però l’aparició de restes de la ciutat medieval i moderna va fer aturar les obres. Si tot va bé, sembla que l’any 2012 s’obrirà un centre cultural que incorporarà el jaciment i una mostra sobre la guerra de Successió i la posterior pèrdua de les llibertats de Catalunya.
Estaria molt bé, però és una promesa que es ve endarrerint progressivament des de l’any 2005, així que jo no les tinc totes. Potser sí que seran eternes, les obres al Born!


Al contrario de lo que mucha gente empieza a pensar, el mercado del Born no ha estado siempre en obras!
De hecho, el edificio se acabó en 1876 y es, junto al Mercado de Sant Antoni, el principal ejemplo en Barcelona de la arquitectura del hierro, una corriente arquitectónica y constructiva de la segunda mitad del siglo XIX, que surgió gracias a la disponibilidad de nuevos materiales como resultado de la Revolución Industrial.

Con la Ciutadella derribada y Barcelona en crecimiento, la ciudad necesitaba un mercado de abastecimiento de productos frescos, básicamente frutas y verduras. El mercado del Born era un edificio muy moderno: amplio, cubierto, cerrado y aireado. Y así, este mercado se mantuvo en funcionamiento durante un siglo, hasta que en 1971 se inauguró Mercabarna. El emplazamiento del Born se había quedado obsoleto y hacía falta un nuevo mercado de abasto, más potente y alejado del centro de la ciudad.


Y así se dejó abandonado el emblemático edificio del Born, mientras se decidía qué hacer con él, durante 30 años. Finalmente se decidió que sirviera como sede de la Biblioteca Provinical de Barcelona, pero la aparición de restos de la ciudad medieval y moderna hizo detener las obras. Si todo va bien, parece que en el año 2012 se abrirá un centro cultural que incorporará el yacimiento y una muestra sobre la guerra de Sucesión y la posterior pérdida de las libertades de Cataluña.


Estaría muy bien, pero es una promesa que se viene retrasando progresivamente desde el año 2005, así que yo no estoy muy seguro al respecto. Quizás sí que serán eternas, las obras del Born!

5 comentaris:

  1. Amb tot el meu respecte pels arqueòlegs i els amants de les pedres antigues... algú podria pensar que sota cada edifici de la Ciutat Vella (o proximitats) de Barcelona hi trobaran jaciments medievals i restes del que sigui. Que en facin el que creguin convenient, però no es pot tenir tot aturat 10 anys mentre s'ho rumien! Ningú més no se n'adona?

    ResponElimina
  2. No acabo d'entendre aquest retard tan descomunal de les obres del Born... no ho entenc. Jo vull que preservin les restes que s'hi han trobat que formen part de la història de la barbàrie que va patir el nostre poble, i això no es pot oblidar... ara, tants anys ha de durar la broma?

    ResponElimina
  3. no hay dinero ¡¡¡ bueno, para los A8 si, pero eso es otro cantar ¡¡¡ salut

    ResponElimina
  4. Ai, teniu molta raó! Però Yáiza, no estic segur que sigui responsabilitat dels arqueòlegs. Tinc més la sensació que és una qüestió política. I ara també de finançament, és clar!

    ResponElimina
  5. Estaría molt bé aquest centre, sería interessantíssim! Jo tinc molta curiositat per veure el que hi han trobat i el que n'han fet tant de temps.

    ResponElimina

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...