15/11/11

La font de...Canaletes?


En línia amb el post anterior, avui em fixaré en l'altre indret on acostumem a trobar-nos els barcelonins (si som capaços de fer-ho entre tanta gent) quan quedem al centre de la ciutat. És, com no, la font de Canaletes.


Antigament, quan la ciutat encara era emmurallada, hi havia un brolladora d'aigua a la part alta de la Rambla, que portava aigua des de Collserola. Aquesta font, que en un principi era a l'interior d'un edifici, va ser desviada, brollant d'aquesta manera a l'exterior, i era molt concorreguda. La seva aigua, que baixava per unes canaletes (d'aquí li va quedar el nom) fins a un abeurador, era considerada de molt bona qualitat, de manera que els barcelonins feien cua per poder-ne portar a casa, igual que passava i passa a molts pobles arreu.

Avui l'aigua que surt de la font no és especialment bona, però se li atribueixen altres propietats. Diu la tradició que qui en beu tornarà a la ciutat.

La font actual, de ferro, amb quatre brolladors i un fanal a la part alta, no és pas única. Es tracta d'un disseny elaborat amb motiu de l'Exposició Universal de 1888 i actualment n'hi ha més de 15 repartides pels diversos barris de Barcelona. Fins i tot en podem trobar fora de la ciutat, i ben lluny. Aquesta de la foto, per exemple, es troba a 12.000 kilòmetres de distància. En concret, a la Plaça de Barcelona de la ciutat de Buenos Aires. Jo, per si de cas, en vaig beure!

10 comentaris:

  1. M'agraeeeeeee!!!! Gran post!!! I quina font més bonica!!!! Next time porta'm aigua per beure'n i haver d'anar!!! :) Jo vaig veure una de les 15 fonts a Riera de Sant Miquel!!

    ResponElimina
  2. Prop de casa en tinc una! No sabia que estaven tan esteses i, ni molt menys, l'origen del nom! (amb el que m'agraden aquestes coses... i no en tenia ni idea!).

    Ehem... jo reconec que no n'he begut mai d'aigua a la font de Canaletes... no m'acaba de fer el pes!

    ResponElimina
  3. Sí, Susana, et portaré una cantimplora amb aigüeta del Río de la Plata!

    Porquet, no has begut mai aigua de Canaletes? És clar, tu deus beure d'altres abeuradors més adients a la teva personalitat garrina.

    ResponElimina
  4. Aquí va un link a un blog del qual n'he tret informació:
    http://altresbarcelones.blogspot.com/2010/05/la-historia-de-la-font-de-canaletes-i.html

    ResponElimina
  5. Que bo Aitor! i què petit és el món, oi?
    Eva

    ResponElimina
  6. Qué curioso Aitor! me lo apunto para cuando vaya a Buenos Aires!

    ResponElimina
  7. Sí, Neus, muy curioso! aunque la ciudad vale mucho la pena por muchas otras cosas! :)

    ResponElimina
  8. De fet a Baires hi ha moltes coses relacionades amb catalans: http://fuetimate.wordpress.com/2012/09/11/11-de-setembre-i-sentir-se-com-a-casa/

    I pel pròxim 11 de setembre ja estic preparant una altra ruta amb un sorpresa: un cúpula amb una inscripció en català al vell mig de Baires!

    A Montevideo també hi ha una font de canaletes

    Salut
    Ares
    Fuet-i-Mate

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí! Fa poc uns amics van anar a Buenos Aires i en tornar em van comentar que s'havien sorprès de les senyeres que hi havien vist!
      Gràcies per l'aportació! Salutacions!

      Elimina

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...