25/10/11

Les cotorres argentines



Estic segur que no surten a les guies de viatge, i tinc claríssim que els turistes no s'hi fixen, però elles també formen part del paisatge de Barcelona: són les cotorres argentines, aquells petits ocells, de la família dels lloros i les cacatues, que fan un soroll peculiar. 

Van arribar a Barcelona fa més de 30 anys, provinents de Sud-Amèrica i sembla que s'hi han adaptat bé. Es veu que durant una època es van posar de moda com a animals de companyia, pel seu plomatge verd amb panxa grisa, i perquè eren molt més econòmiques que els lloros de tota la vida. Però va resultar que eren ariscs, picaven als seus amos, xisclaven massa i a més....eren propensos a escapar! En altres paraules, que tenien ganes de viure en llibertat. Així que alguns exemplars van fugir de les seves gàbies i ara en tenim prop de 3.000 repartits per Barcelona, convivint amb nosaltres.

Alguns les consideren una plaga, però al costat dels 250.000 coloms que hi ha a la ciutat, a mi no em representen cap molèstia.
I a més em fa molta gràcia que les aus que ens han arribat d'Argentina són les cotorres, un animal que tradicionalment s'ha fet servir per qualificar algú que xerra massa.
Una ironia, perquè també els argentins (els humans argentins, s'entén) tenen fama de xerrar molt. És clar que és un tòpic....o no?


8 comentaris:

  1. Jejejeej!!!! :) Ostres! No sabia que se'ls hi deia també cotorres argentines... jo una vegada ho vaig buscar i vaig trobar que es deien "cotorres de Kramer". Fet que em recorda la peli "Kramer contra Kramer"... em va impactar molt aquella peli... però això ja és un altre tema! O un altre post! :)

    ResponElimina
  2. Plaga o no plaga, la veritat és que les cotorres ja formen part d'aquesta ciutat. Estic segur que amb els anys ja aniran aprenent a controlar la rauxa xarraire i en sorgirà una espècie que ja no s'assemblarà tant als de l'altre banda de l'oceà...una veritable adaptació al medi...

    f.a.p.

    ResponElimina
  3. El que és espectacular és els xiscles i xivarri que fan! No m'estranya el nom d'argentines... la saviesa popular no falla mai! ;p

    ResponElimina
  4. ummmm ¡¡¡¡ a que son psicóloges ¡¡¡¡¡

    ResponElimina
  5. Sí que és veritat que fan xivarri! Potser per això algú va decidir obrir la porteta de la gàbia i deixar que "fugissin".
    I també estic d'acord que l'adaptació al medi les convertirà en cotorretes catalanes, amb seny i rauxa! I es creuaran amb els nostres ocellets d'aquí i sortiran especímens preciosos!

    ResponElimina
  6. Ei! Estic escrivint sobre les cotorres de kramer, i he vist que la wikipèrdia http://es.wikipedia.org/wiki/Psittacula_krameri les situa a àfrica i àsia, i no a argentina. Tot i així, aquí sempre les hem anomenades així, i per tant hem quedo amb la teva versió. Siguin d'on siguin, són barcelonines!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jan!
      Primer de tot, gràcies per passar-te pel blog!
      Jo de cotorres no en sé gaire, però he vist que es tracta de dues espècies diferents.
      La cotorra argentina és aquesta:
      http://es.wikipedia.org/wiki/Myiopsitta_monachus
      així que és possible que als carrers de Barcelona en tinguem dels dos tipus!!!

      Salutacions i sort amb la recerca!

      Elimina

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...