La idea d’aquest bloc, com el seu nom indica, és recollir algunes coses que siguin ben barcelonines. I el cert és que hi deu haver poques tradicions que siguin més barcelonines que la de L’Ou com balla, el dia de Corpus Christi. Tot i que es celebra a més poblacions catalanes, es va originar a la Catedral de Barcelona, i se’n té constància com a mínim des de l’any 1637.
La idea és fer ballar un ou (prèviament buidat, això sí) sobre brolladors de fonts de claustres, patis i jardins, que es guarneixen per a l’ocasió amb motius florals i fruites.
Si no ho heu fet mai, val la pena apropar-se a veure ballar l’ou, que es mou de manera juganera i incerta al ritme capriciós de l’aigua. És un ritual simple però ben misteriós alhora, que recorda l’hòstia consagrada però d’altra banda té clares referències a la fertilitat de l’ou.
La tradició es va perdre durant un temps i l’Ajuntament la va recuperar ja fa anys, de manera que ara podem anar a veure ballar l’ou a diversos indrets de Ciutat Vella, a part del claustre de la catedral: la Casa de l’Ardiaca, l’Ateneu Barcelonès, l’Arxiu de la Corona d’Aragó o el Museu Frederic Marès. Teniu temps fins al dia 10 de juny.
La idea de este blog, como su nombre indica, es recoger algunas cosas que sean bien barcelonesas. Y la verdad es que debe de haber pocas tradiciones que sean más barcelonesas que la de L’Ou com balla (literalmente, El Huevo Como Baila), el día de Corpus Christi. Aunque se celebra en más poblaciones catalanas, se originó en la Catedral de Barcelona, y se tiene constancia como mínimo desde el ano 1673.
La idea es hacer bailar un huevo (previamente vaciado, eso sí) sobre surtidores de fuentes de claustros, patios y jardines, que se decoran para la ocasión con motivos florales y frutas.
Si no lo habéis hecho nunca, merece la pena acercarse a ver bailar el huevo, que se mueve de manera juguetona e incierta al ritmo caprichoso del agua. Es un ritual simple pero bien misterioso a la vez, que recuerda la hostia consagrada per por otro lado tiene claras referencias a la fertilidad del huevo.
La tradición se perdió durante un tiempo y el Ayuntamiento la recuperó ya hace años, de manera que ahora se puede ir a ver bailar el huevo en varios lugares de Ciutat Vella, además de en el claustro de la Catedral: la Casa de l’Ardiaca, l’Ateneu Barcelonès, el Archivo de la Corona d’Aragó o el Museu Frederic Marès. Hay tiempo hasta el día 10 de junio.
Diu que els estudiosos no es posen d'acord en l'orígen i la simbologia exacta d'aquest ou que fa ballaruques! A veure si tinc temps d'escapar-m'hi un d'aquests dies que encara queden... tot i que la tradició manava visitar-lo avui!
ResponEliminaSí, però no sempre és fàcil escapar-se un dijous per veure un ouet ballar!
EliminaJo tb hi vaig anar ahir! potser ens vam creuar :). A veure si tinc un ratet i monto el post.
ResponEliminaSalutacions!
Potser sí que ens vam creuar! Jo vaig ser a la casa de l'Ardiaca i al claustre de la Catedral.
EliminaEstaré atent al teu post ;)
Ostres, molt xulo això de l'ou. A mi només em sonava d'un joc del Bocamoll en què va sortir... i em vaig quedar al·lucinant perquè no sabia què era. Apa, dubte resolt!
ResponEliminaDoncs sí, Yáiza, molt xulo! I molt barceloní ;)
EliminaDurant els anys que vaig viure a Barcelona sempre havia volgut veure aquesta costum però mai va poder ser :( Serà qüestió de tornar!
ResponEliminaMentre, aprenc les costums argentines jejeje
Fuet-i-Mate
Doncs és clar que sí! Ho has de fer coincidir amb la setmana de corpus Christi, això sí!
Elimina