6/2/13

Les remuntes de l'Eixample


Remunta Eixample

Sovint dic que en aquest blog no només hi caben les coses que ens agraden de Barcelona, sinó també aquelles que ens semblen lletges, incòmodes i fins i tot fastigoses.

I un bon exemple de cosa ben barcelonina i ben lletja són les remuntes que s'han fet sobre molts edificis de l'Eixample. Ja sabem que no hem estat especialment curosos en respectar el pla Cerdà tal i com estava concebut, i que durant una època es va voler treure el màxim rendiment d'un sòl que es considerava en part desaprofitat. Així, aprofitant la millora i abaratiment de tècniques constructives en alçada, i amb la necessària connivència dels poders polítics, molts propietaris i constructors van aprofitar per guanyar dos. tres, quatre o fins i tot cinc plantes, com és el cas de l'edifici de la foto.

Un cop fet el mal ja és pràcticament impossible recuperar l'edifici tal com era originalment, perquè els pisos estan ocupats de manera totalment legal, així que ens hem anat acostumant a les remuntes. Si al menys estiguessin fetes amb bon gust!

A menudo digo que en este blog no sólo caben las cosas que os gustan de Barcelona, sino también aquellas que nos parecen feas, íncómodas e incluso asquerosas.
Y un buen ejemplo de cosa bien barcelonesa y bien fea son los remontes que se han hecho sobre muchos edificios del Eixample, Ya sabemos que no hemos sido especialmente cuidadosos en respectar el plan Cerdà tal y como estaba concebido, y que durante una época se quiso sacar el máximo rendimiento de un suelo que se consideraba en parte desaprovechado. Así, aprovechando la mejora y abaratamiento de las técnicas contructivas en altura, y con la necesaria connivencia de los poderes políticos, muchos propietarios y constructores aprovecharos para ganar dos, tres, cuatro y hasta cinco plantas, como es el caso del edificio de la foto.
Una vez hecho el mal ya es prácticamente imposible recuperar el edificio tal y como era originalmente, porque los pisos están ocupados de manera totalmente legal, así que nos hemos ido acostumbrando a los remontes. Si a menos estuvieran hechas con buen gusto!

17 comentaris:

  1. Un exemple més de la cobdícia i els seus efectes perversos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí...i darrerament en veiem molts, d'exemples de cobdícia!

      Elimina
  2. pagues una taxa al ajuntament i tot s'hi val!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que enlloc d'arreglar coses, hi ha hagut èpoques que les institucions han treballat per empitjorar-les!

      Elimina
  3. Si no recuerdo mal, las primeras fueron en la Barceloneta, y las siguientes en el Eixample. Hay edificios que tienen hasta dos remontadas, rompiendo toda la armonía del conjunto. Yo les llamo las barracas áticas. Salut

    ResponElimina
  4. Doncs aquesta no és de les pitjors, Aitor :-)

    Fa temps vàrem veure un reportatge per la tele i, el cap de setmana següent, amb el meu marit en vàrem estar buscant... hi havia autèntics homenatges al mal gust... però mira, ja són una mica "nostres" ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic d'acord, n'hi ha de molt més lletges!!!
      Però aquesta em va cridar l'atenció pel nombre de plantes que van afegir, i em va sembla bona per il·lustrar l'entrada.

      Elimina
  5. Jo la veritat és que he viscut un munt d'anys a Barcelona i, fins fa poc, no sabia això de les remuntes. Potser perquè no em fixo gaire en els detalls, potser perquè no vaig mirant cap als cims dels edificis. De tota manera, trobo interessant que darrere d'aquests errors estètics hi hagi una història per explicar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És cert això que sempre hi ha històries darrera, per això tinc un cert "carinyo" fins i tot a les coses lletges.

      Elimina
  6. Qui ha de pagar la façana, qui la té o qui se'n beneficia?

    ResponElimina
  7. Primer van omplir les parts de dins , després les de dalt. És ben galdós.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exacte! Tot en la línia de treure més profit (o sigui, calers) del sòl!!!

      Elimina
  8. Como sabes me gusta buscar Hermes (Mercurio)por BCN y veo muchas de estas desastrosas ampliaciones en muchos edificios. Incluso me plantee hacer fotos de las más curiosas o desastrosas y publicarlas en el blog. Hay casos que han respetado la estética de la fachada pero otros son auténticos pegotes superpuestos.. y no se entiende que los responsables cuando dan permiso exijan una norma básica para respetar la fachada original, sobre porque estas ampliaciones se suelen hacer en edificios de principios del siglo pasado y en algunos casos se pierden elementos de belleza singular.
    Un abrazo

    ResponElimina
  9. Ostres... no me n'havia adonat mai! I això que les he vist mil vegades!
    Gràcies, sempre s'aprèn passant per aquí!

    ResponElimina

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...