14/6/12

Orxata a la fresca (al Poble Nou)

Horchata del Tio Che en la Rambla del Poble Nou


M'agraden els productes de temporada perquè es fan esperar, i quan arriben, els apreciem més. A més, els associem a determinats costums o idees, de manera que només de recordar-los et traslladen a un escenari propi.

Amb l'orxata passa això mateix. La temporada d'aquesta beguda es limita a l'estiu, i per tant és inseparable de la calor, el sol i la xafogor.

I a Barcelona no negarem que prendre orxata és tot un clàssic, especialment en una terrassa. I hi ha orxateries històriques; sense anar més lluny aquest mes n'hi ha una que celebra el seu Centenari! Es tracta de “El Tio Che”, a la Rambla del Poble Nou. En Joan i la Josefa, arribats d'un poble de la província d'Alacant, van començar a servir orxates al Born ara fa cent anys. I la seva família segueix encara avui refrescants les caloroses tardes dels barcelonins amb aquesta beguda tan nutritiva. Felicitats Tío Che! 
Me gustan los productos de temporada porque se hacen esperar, y cuando llegan,  los apreciamos más. Además, los asociamos a determinadas costumbres o ideas, de manera que con sólo acordarnos de ellos nos trasladan a un escenario propio.
Con la horchata pasa eso mismo. La temporada de esta bebida se limita al verano, y por lo tanto es inseparable del calor, el sol y el bochorno.
Y en Barcelona no negaremos que tomarse una horchata es todo un clásico, especialmente en una terraza. Y hay horchaterías históricas; sin ir más lejos este mes hay una que celebra su Centenario! Se trata de “El tío Che”, en la Rambla del Poble Nou. Fueron Joan y Josefa, los que, llegados de un pueblo de la provincia de Alicante, empezaron a servir horchatas en el Born hace ahora cien años. Y su familia sigue todavía hoy refrescando las calurosas tardes de los barceloneses con esta nutritiva bebida. Felicidades Tío Che!

16 comentaris:

  1. Oh! Aquest dissabte vaig fer la meva primera orxata de la temporada a la Planelles (crec que es diu) de Portal de l'Àngel! Un altre clàssic!

    El Tio Che no el conec... així que m'hi hauré de deixar caure!

    Personalment, però, a mi m'agrada fer un barrejat d'orxata i granissat de llimona... mig i mig... mmmm, m'encanta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Porquet, quina velocitat!
      T'he de dir que fa un parell de dies vaig estar prenent una orxata amb una blogaire rossa que coneixes i ella va demanar un barrejat dels que parles. I he dir que era molt bo!

      Elimina
    2. En la revista bimensual de la AAVV de Barcelona "CARRER", y , en su número 123, sale un pequeño reportaje. Por lo que parece están en el barrio desde 1933, después de servir en el Born y en la Barceloneta. O sea, que años de experiencia si que llevan. Salut

      Elimina
    3. Desde luego, experiencia no les falta!!!! Saludos!

      Elimina
  2. Jo encara no l'he tastat. M'encanta però em senta fatal. 100 anys son molts!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai quina llàstima això de no poder prendre una cosa que t'agrada. De totes maneres, els granissats també són històrics! Salutacions!

      Elimina
  3. SOC FILLA DEL POBLE NOU,I NATURALMENT CONEC "EL TIO CHE",SI NO AGRADA LA HORXATA,ELS SEUS GRANISSAT I GELATS ARTESANALS TAMBE SON MAGNIIIFICS. M'OBLIDAVA, EL SEU ESTIL DE KIOSC NOUCENTISTA, PER FAVOR QUE NO AL TOQUIN,ES PART DE LA HISTORIA DEL BARRI

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord, part de la història del barri...i de Barcelona al complet! Gràcies per passar-te per aquest blog!

      Elimina
  4. Jo sóc més d'un Avi Cubà (orxata+gelat de xocolata) a La Valenciana... (C/Aribau amb Diputació)

    ResponElimina
  5. Quina gran foto!!! ;o)

    Porqueeeeeeeeeeeeeeeeet!!!! Jo vaig descobrir el "mig i mig" l'any passat gràcies a una amiga manrusiana!!! Però t'haig de dir que al tio Che, el mig i mig és una altra cosa... al Poblenou li diuen "murciana" a aquesta extranya però boníssima barreja... i també m'han dit que a altres llocs se'ls hi diu "canari" o algo així... per tant, abans de demanar mig i mig, assegura't que para lugares, denominaciones!!

    I quan baixis al Poblenou avisa i així fem el tastet plegats!!

    Salute i visca l'orxata!!!! :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Suuuus! La veritat és que no tenia ni idea que hi havia tanta varietat onomàstica! Així que jo ho soluciono dient "em poses la meitat d'orxata i la meitat de granissat de llimona?". Més llarg, però força funcional! ;p

      Ara, ja m'heu picat la curiositat amb el Tio Che. Aniré allà i etzibaré, sense preguntar, una murciana! A veure què em posaran...

      :*

      Elimina
    2. Això, això, un dia quedem per fer una orxata...encara que s'aixequi una tempesta de sorra, eh, Susana????

      Elimina
  6. Caram!! Establiment centenari! M'agrada aprendre noves coses sobre Barcelona!! ;-))

    Per cert, el dia de la foto veig que hi ha dos vasos... anaves ben acompanyat :-)

    Has provat els fartons? són boníssims sucats en la orxata Mmmmmmmm

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Assumpta! Sí, anava ben acompanyat d'una molt bona amiga :)
      Pel que fa als fartons...t'he de dir que no els he provat mai :(

      Elimina
    2. Prova'ls!! ;-))

      http://ca.wikipedia.org/wiki/Fart%C3%B3

      http://www.elblogdefartonspolo.com/wp-content/uploads/2012/05/1236380741036_f.jpg

      http://badalona.omnium.cat/docroot/omnium/includes/activity/fitxers/6035/orxata.jpg

      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/Fartons_Polo.jpg

      Elimina

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...