La plaça de Sant Felip Neri és un dels nostres secrets més ben guardats. Encara que cada cop és més freqüentada per turistes, sorprèn trobar aquest petit oasi al bell mig de Ciutat Vella.
Sant Felip Neri és un d'aquells indrets on es pot respirar la Història de Barcelona en directe. L'església d'estil barroc, les cases renaixentistes...i les marques de metralla a la façana de l'església.
Que no us enganyin: no es tracta de testimoni d'afusellaments a religiosos durant la Guerra Civil, com alguns ens han volgut fer creure. Aquestes cicatrius les van causar les bombes que l'aviació del bàndol Nacional, amb ajuda de l'exèrcit feixista italià va llençar sobre Barcelona ara fa 75 anys. El bombardeig, que es va fer en dues tongades per tal de fer-lo més mortífer, va ser un dels primers que es va fer sobre la població civil enlloc d'atacar objectius militars, i va causar centenars de morts a tota Barcelona. Només a Sant Felip Neri van morir 42 persones, moltes de les quals eren nens que s'intentaven refugiar de les bombes al soterrani de l'església.
Tots els edificis de la zona van quedar destruïts, quedant només en peu la façana de l'església, i posteriorment es va reconstruir la zona, fent la plaça, adaptant dues façanes renaixentistes per crear dos accessos, aprofitant edificis que havien estat sacrificats quan es va obrir la Via Laietana i el pla de la Catedral.
És fonamental que la plaça de Sant Felip Neri sigui sent l'oasi que és ara, i també ho és que no oblidem el què va passar i respectem les víctimes explicant la veritat del que va succeir aquí.
La plaza de Sant Felip Neri es uno de nuestros secretos mejor guardados. Aunque cada vez es más frecuentada por turistas, sorprende encontrar este pequeño oasis en medio de Ciutat Vella.
Sant Felip Neri es uno de esos lugares donde se puede respirar la Historia de Barcelona en directo. La iglesia de estilo barroco, las casa renacentistas...y las marcas de metralla en la fachada de la iglesia.
Que no os engañen: no se trata del testimonio de fusilamientos a religiosos durante la Guerra Civil, como algunos nos han intentado hacer creer. Estas cicatrices las causaron las bombas que la aviación del bando Nacional, con ayuda del ejército fascista italiano lanzó sobre Barcelona ahora hace 75 años. El bombardeo, que se hizo en dos turnos con la intención de hacerlo más mortífero, fue uno de los primeros que se hizo sobre la población civil en lugar de atacar objetivos militares, y causó cientos de muertos en toda Barcelona. Sólo en Sant Felip Neri murieron 42 personas, muchas de las cuales eran niños que se intentaban refugiar de las bombas en el subsuelo de la iglesia.
Todos los edificios de la zona quedaron destruidos, quedando sólo en pie la fachada de la iglesia, y posteriormente se reconstruyó la zona, haciendo la plaza, adaptando dos fachadas renacentistas para crear dos accesos, aprovechando edificios que habían sido sacrificados cuando se abrió la Via Laietana y el Pla de la Catedral.
Es fundamental que la plaza de Sant Felip Neri siga siendo el oasis que es ahora, y también lo es que no olvidamos lo que pasó y respetemos a la víctimas explicando la verdad de lo que sucedió aquí.
Completament d'acord amb tu!
ResponEliminaTant perquè és un oasi, perquè l'hem de preservar (cada vegada més difícil a Ciutat Vella) i per matenir viva la memòria històrica!
M'encanta aquest racó de Barcelona. Una altra església que cal destacar és Sant Just i Pastor, també a Ciutat Vella.
Si voleu veure fotografies de quan es "vivia" en aquest barri: http://lulldevidre.blogspot.com.es/2012/02/despres-del-cifb-al-macba_05.html
Sí, la de Sant Just i Pastor és un altre oasi...i que segueixi així!
EliminaGràcies per l'enllaç a l'Ull de Vidre. Unes fotos espectaculars! Com ha canviat la nostra ciutat, eh?
Saps? Una mica, és també la meva plaça...Ja ho explicava en un post.
ResponEliminaAlgun dia ens hi trobarem!
EliminaAl meu pare li agradava molt anar-hi... Tot passejant, s'hi arribava i entrava a fer una estona de pregària...
ResponEliminaTrobo que és un indret molt indicat per pregar si t'agrada fer-ho!
EliminaCuando he de ir al Gotic, siempre que puedo me doy una paseada por allí...salut
ResponEliminaComo yo! Cualquier día de estos nos encontramos tod@s allí!
EliminaSalut!
De les meves favorites, llàstima la terrassa de l'hotel Neri (com pot l'ajuntament permetre això??) i que els guiris cada dia són menys despistats...
ResponEliminaL'Ajuntament permet cada cosa que déu n'hi do!
EliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaUn dels meus racons preferits sempre hi ha una sensació de pau que contrasta amb la història allí viscuda.
ResponEliminaPetó!
No m'estranya que sigui un dels teus racons preferits!
EliminaPetó també per a tu!
Mira Aitor, recordo un post del magnífic blog Altres Barcelones
ResponEliminahttp://altresbarcelones.blogspot.com.es/2008/01/la-plaa-sant-felip-neri-les-cicatrius-d.html
I el que més em va cridar l'atenció és que, durant l'Edat Mitjana, la plaça va ser un fossar on s'hi enterraven els condemnats a mort a la forca. Es coneixia com el Fossar dels Condemnats, i era ben bé, al bell mig de la plaça.
Difícilment trobarem a Barcelona un lloc que reculli tanta i tantíssima història.
Quan poseu els peus de nou a la plaça penseu en el que es podria trobar a sota de les seves llambordes...
Gran post d'un gran bloc, el d'Altres Barcelones. És tota una font d'ispiració per a mi.
EliminaA mi també em va impressionar això dels condemnats. Avui es fa difícil d'imaginar, però tot això passava al mateix lloc que ara treptgem sense adonar-nos-en!
És ben bé cert que aquesta plaça té un encant especial. Potser per la seva història, potser pels bombardeig que com en altres ciutats republicanes van patir els civils, potser perque els principals afectats van ser nens, com en el cas de Lleida o potser perque des d'aquesta plaça encara es pot escoltar el silenci.
ResponEliminaAres
Fuet-i-Mate
Sí! I espero que es pugui escoltar el silenci per molt temps més!
EliminaGràcies!
Una de les places que més ens agrada de Barcelona! no per la seva història, sinó per la calma que s'hi pot trobar en ple mig de la ciutat. :-)
ResponEliminaAfortunadament, encara queden alguns llocs així al mig del bullici de la ciutat! :-)
Elimina