20/2/13

Sant Felip Neri

Sant Felip Neri

La plaça de Sant Felip Neri és un dels nostres secrets més ben guardats. Encara que cada cop és més freqüentada per turistes, sorprèn trobar aquest petit oasi al bell mig de Ciutat Vella. 
Sant Felip Neri és un d'aquells indrets on es pot respirar la Història de Barcelona en directe. L'església d'estil barroc, les cases renaixentistes...i les marques de metralla a la façana de l'església.

Que no us enganyin: no es tracta de testimoni d'afusellaments a religiosos durant la Guerra Civil, com alguns ens han volgut fer creure. Aquestes cicatrius les van causar les bombes que l'aviació del bàndol Nacional, amb ajuda de l'exèrcit feixista italià va llençar sobre Barcelona ara fa 75 anys. El bombardeig, que es va fer en dues tongades per tal de fer-lo més mortífer, va ser un dels primers que es va fer sobre la població civil enlloc d'atacar objectius militars, i va causar centenars de morts a tota Barcelona. Només a Sant Felip Neri van morir 42 persones, moltes de les quals eren nens que s'intentaven refugiar de les bombes al soterrani de l'església.

Tots els edificis de la zona van quedar destruïts, quedant només en peu la façana de l'església, i posteriorment es va reconstruir la zona, fent la plaça, adaptant dues façanes renaixentistes per crear dos accessos, aprofitant edificis que havien estat sacrificats quan es va obrir la Via Laietana i el pla de la Catedral.

És fonamental que la plaça de Sant Felip Neri sigui sent l'oasi que és ara, i també ho és que no oblidem el què va passar i respectem les víctimes explicant la veritat del que va succeir aquí.

La plaza de Sant Felip Neri es uno de nuestros secretos mejor guardados. Aunque cada vez es más frecuentada por turistas, sorprende encontrar este pequeño oasis en medio de Ciutat Vella.
Sant Felip Neri es uno de esos lugares donde se puede respirar la Historia de Barcelona en directo. La iglesia de estilo barroco, las casa renacentistas...y las marcas de metralla en la fachada de la iglesia.
Que no os engañen: no se trata del testimonio de fusilamientos a religiosos durante la Guerra Civil, como algunos nos han intentado hacer creer. Estas cicatrices las causaron las bombas que la aviación del bando Nacional, con ayuda del ejército fascista italiano lanzó sobre Barcelona ahora hace 75 años. El bombardeo, que se hizo en dos turnos con la intención de hacerlo más mortífero, fue uno de los primeros que se hizo sobre la población civil en lugar de atacar objetivos militares, y causó cientos de muertos en toda Barcelona. Sólo en Sant Felip Neri murieron 42 personas, muchas de las cuales eran niños que se intentaban refugiar de las bombas en el subsuelo de la iglesia.
Todos los edificios de la zona quedaron destruidos, quedando sólo en pie la fachada de la iglesia, y posteriormente se reconstruyó la zona, haciendo la plaza, adaptando dos fachadas renacentistas para crear dos accesos, aprovechando edificios que habían sido sacrificados cuando se abrió la Via Laietana y el Pla de la Catedral.
Es fundamental que la plaza de Sant Felip Neri siga siendo el oasis que es ahora, y también lo es que no olvidamos lo que pasó y respetemos a la víctimas explicando la verdad de lo que sucedió aquí.


6/2/13

Les remuntes de l'Eixample


Remunta Eixample

Sovint dic que en aquest blog no només hi caben les coses que ens agraden de Barcelona, sinó també aquelles que ens semblen lletges, incòmodes i fins i tot fastigoses.

I un bon exemple de cosa ben barcelonina i ben lletja són les remuntes que s'han fet sobre molts edificis de l'Eixample. Ja sabem que no hem estat especialment curosos en respectar el pla Cerdà tal i com estava concebut, i que durant una època es va voler treure el màxim rendiment d'un sòl que es considerava en part desaprofitat. Així, aprofitant la millora i abaratiment de tècniques constructives en alçada, i amb la necessària connivència dels poders polítics, molts propietaris i constructors van aprofitar per guanyar dos. tres, quatre o fins i tot cinc plantes, com és el cas de l'edifici de la foto.

Un cop fet el mal ja és pràcticament impossible recuperar l'edifici tal com era originalment, perquè els pisos estan ocupats de manera totalment legal, així que ens hem anat acostumant a les remuntes. Si al menys estiguessin fetes amb bon gust!

A menudo digo que en este blog no sólo caben las cosas que os gustan de Barcelona, sino también aquellas que nos parecen feas, íncómodas e incluso asquerosas.
Y un buen ejemplo de cosa bien barcelonesa y bien fea son los remontes que se han hecho sobre muchos edificios del Eixample, Ya sabemos que no hemos sido especialmente cuidadosos en respectar el plan Cerdà tal y como estaba concebido, y que durante una época se quiso sacar el máximo rendimiento de un suelo que se consideraba en parte desaprovechado. Así, aprovechando la mejora y abaratamiento de las técnicas contructivas en altura, y con la necesaria connivencia de los poderes políticos, muchos propietarios y constructores aprovecharos para ganar dos, tres, cuatro y hasta cinco plantas, como es el caso del edificio de la foto.
Una vez hecho el mal ya es prácticamente imposible recuperar el edificio tal y como era originalmente, porque los pisos están ocupados de manera totalmente legal, así que nos hemos ido acostumbrando a los remontes. Si a menos estuvieran hechas con buen gusto!

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...