31/5/12

Les persianes als balcons

Persones a Barcelona


Ara que comença el bon temps, assumim un fet objectiu: a Barcelona, a l’estiu, hi fa calor.

I molt abans que existís l’aire condicionat, ja en devia fer, de calor. Així que els barcelonins devien haver de posar-hi remei protegint-se del sol. I van trobar una solució que per mi és ideal: les persianes enrotllables penjades a l’exterior, deixant-les penjar per sobre del balcó.

D’aquesta manera frenen l’entrada del sol directe, però al mateix temps deixen passar l’aire per poder aprofitar la ventilació creuada natural (si bufa una mica de brisa, la calor es fa més suportable) i, a diferència dels tendals horitzontals, et deixen mantenir la privacitat.

No seré jo qui digui que no s’agraeix un aire condicionat a l’estiu a la ciutat, però si no en tenim...què millor que les nostres típiques persianes enrotllables de tota la vida?

Ahora que empieza el buen tiempo, asumamos un hecho objetivo: en Barcelona, en verano, hace calor.
Y mucho antes de que existiera el aire acondicionado, ya debía de hacer calor. Así que los barceloneses debían tener que ponerle remedio protegiéndose del sol. Y encontraron una solución que para mí es ideal: las persianas enrollables colgadas en el exterior, dejándolas colgar por encima del balcón.
De esta manera frenan la entrada del sol directo, pero al mismo tiempo dejan pasar el aire para aprovechar la ventilación cruzada natural (si sopla un poco de brisa, el calor se hace más soportable) y, a diferencia de los toldos horizontales, te dejan mantener la privacidad.
No seré yo quien diga que no se agradece un aire acondicionado en el verano en la ciudad, pero si no tenemos...qué mejor que nuestras típicas persianas enrollables de toda la vida?


23/5/12

La Jirafa Coqueta

La Jirafa Coqueta


La Jirafa Coqueta sempre ha despertat una certa fascinació en mi.

Al final de la Rambla Catalunya, a la cantonada amb la Diagonal, ha vist i veu passar per davant tots els barcelonins i infinitat de turistes, amb una actitud que jo interpreto seductora i descuidada alhora.

L’escultor, Josep Granyer, a més de gravador i il·lustrador d'estil proper al noucentisme i l’Art Déco, va crear tot un univers propi, amb tocs surrealistes i plens d’humor, com ara representar animals amb actituds humanes. 

Així, es diria que la jirafa coqueta està relaxadament esperant que la vingui a buscar algú, que podria ser per exemple el toro que trobem a l’altre extrem de la Rambla Catalunya, meditant a la cruïlla de la Gran Via, evocant el pensador de Rodin. Ara bé, les escultures porten al seu lloc des de 1972 i de moment el toro no s’ha animat a convidar a sortir la jirafa. Continua meditant...

La Jirafa Coqueta siempre ha despertado una cierta fascinación en mi.
Al final de la Rambla de Catalunya, en la esquina con la Diagonal, ha visto y ve pasar por delante a todos los barceloneses y a infinidad de turistas, con una actitud que yo interpreto seductora y dexcuidada al mismo tiempo.
El escultor, Josep Granyer, además de grabador e ilustrador de estilo cercano al Novecentismo y el Art Déco, creó todo un Universo propio, con toques surrealistas y llenos de humor, como representar animales con actitudes humanas.
Así, se diría que la jirafa coqueta está relajadamente esperando que alguien la venga a buscar, que podría ser por ejemplo el toro que encontramos en el otro extremo de la Rambla de Catalunya, meditando en el cruce de la Gran Via, evocando al pensador de Rodin. Las esculturas llevan en el mismo lugar desde 1972 y de momento el toro no se ha animado a invitar a salir a la jirafa. Continua meditando...




15/5/12

El Bikini (o biquini)

El Biquini


Ja sé que dir-li Biquini al sandvitx calent de pernil i formatge fet amb pa de motlle no és una particularitat exclusiva de Barcelona, sinó de tota Catalunya, però el que sí que és ben barceloní és l'origen de la paraula.
Tots els barcelonins coneixem la sala de concerts Bikini, al barri de Les Corts. Doncs bé, Bikini va obrir l'any 1953 com a sala de ball amb terrassa i minigolf, i lloc de trobada també per menjar i beure. Entre la seva oferta culinària destacava una adaptació d'un sandvitx molt conegut a França, que es deia croque-monsieur. Aquest entrepà es va anar fent més i més popular i va començar a ser conegut com "l'entrepà que fan a la Bikini". D'aquí al nom actual de Bikini o Biquini només hi va haver un pas.
Bé, o al menys això és el que jo he sentit i el que he pogut investigar. Si algú té constància que sigui una llegenda urbana, que m'ho digui!!
El que sí que és segur és que en conec més d'un que ha demanat un bikini en un bar fora de Catalunya i l'han mirat amb cara de ser davant d'un sonat.

Ya sé que llamar Bikini al sándwich caliente de jamón y queso hecho con pan de molde no es una particularidad exclusiva de Barcelona, sino de toda Cataluña, pero lo que sí que es bien barcelonés es el origen de la palabra.
Todos los barceloneses conocemos la sala de conciertos Bikini, en el barrio de Les Corts. Pues bien, Bikini abrió en el año 1953 como sala de baile con terraza y minigolf, y lugar de encuentro también para comer y beber. Entre su oferta culinaria destacaba una adaptación de un sandwich muy conocido en Francia, que se llamaba croque-monsieur. Este bocadillo se fue haciendo cada vez más popular y empezó a ser conocido como "el bocadillo que hacen en la Bikini". De ahí al nombre actual de Bikini o Biquini solo hubo un paso. 
Bien, o al menos eso es lo que yo he oído y lo que he podido investigar. Si alguien tiene constancia de que sea una leyenda urbana, que me lo diga!
Lo que sí que es seguro es que conozco a más de uno que ha pedido un Bikini en un bar fuera de Cataluña y se lo han quedado mirando con cara de estar delante de un pirado.

7/5/12

Tarda de diumenge al Parc de la Ciutadella

Domingo en el Parque de la Ciutadella


Hi ha qui compara el Parc de la Ciutadella amb el Central Park de Nova York. 
Suposo que no es refereixen a la superfície (Central Park és 20 vegades més gran que la Ciutadella) ni al seu origen, sinó més aviat a la seva funció a la ciutat.

Després de la Guerra de Successió, Felip V va fer construir una ciutadella als terrenys que ara ocupa el parc per poder dominar la ciutat de Barcelona, i de pas, Catalunya sencera. L'edificació, que també va obligar a enderrocar part del barri de la Ribera, es va convertir lògicament en un símbol odiat pels barcelonins, fins que es va optar per enderrocar-lo al segle XIX, deixant només alguns dels edificis interiors. Un d'ells va ser l'arsenal, que ara és la seu del Parlament de Catalunya

En fi, el que volia dir és que el Parc de la Ciutadella és ara un punt de trobada per a molts barcelonins, que hi anem a passejar, fer un pícnic o simplement passar les tardes de diumenge. 

I quin gust fer-hi una migdiada a la gespa amb el sol de primavera escalfant-te el cos!

Hay quien compara el parque de la Ciutadella con el Central Park de Nueva York.
Supongo que no se refieren a la superficie (Central Park es 20 veces más grande que la Ciutadella) ni a su origen, sino más bien a su función en la ciudad.
Después de la Guerra de Sucesión de 1714, Felipe V hizo construir una ciudadela en los terrenos que ara ocupa el parque para poder dominar la ciudad de Barcelona, y de paso, toda Cataluña. La edificación, que también obligó a derrumbar parte del barrio de la Ribera, se convirtió lógicamente en un símbolo odiado por los barceloneses, hasta que se optó por su derribo en el siglo XIX, dejando solamente algunos de los edificios interiores. Uno de ellos fue el arsenal, que ahora es la sede del Parlament de Catalunya.
En fin, que lo que quería decir es que el Parque de la Ciutadella es ahora punto de encuentro para muchos barceloneses, que vamos a pasear, hacer un pícnic o simplemente a pasar las tardes del domingo.
Y qué bien se está echándose la siesta en el césped, con el sol de primavera calentandote el cuerpo!



Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...