24/1/12

Sessions golfes als cinemes Verdi



M'ha sorprès saber que ha tornat un clàssic de Barcelona: les sessions golfes als Cinemes Verdi. I m'ha sorprès perquè darrerament costa trobar bones notícies com aquesta. Set anys després de deixar de programar-les per la caiguda en el nombre d'espectadors, es recuperen aquestes sessions de matinada. I a més a més, tornen a preus populars: 5,50€!

Jo recordo haver-hi anat algunes vegades, tot i que admeto que sóc propens a dormir-me al cinema si hi vaig massa tard, especialment amb la panxa plena després de sopar a algun local de Gràcia. Ara em ve al cap una pel·lícula musical francesa, On connait la chanson que em va agradar prou com per mantenir-me despert!

En fi, una altra tradició barcelonina que no desapareix: les sessions golfes dels Verdi! Aquí us deixo l'enllaç.

Me ha sorprendido saber que ha vuelto un clásico de Barcelona: las sesiones golfas en los cines Verdi. Y me ha sorprendido porque últimamente cuesta encontrar buenas noticias como esta. Siete años después de dejar de programarlas por la caída en el número de espectadores, se recuperan estas sesiones de madrugada. Y además, vuelven a precios populares: 5,50€!
Yo recuerdo haber ido algunas veces, aunque admito que tengo tendencia a dormirme en el cine se voy demasiado tarde, especialmente con el estómago lleno después de cenar en algún local de Gràcia. Ahora me viene a la cabeza una película francesa, On connait la chanson que me gustó lo suficiente como para manenerme despierto!
En fin, otra tradición barcelonesa que no desaparece: las sesiones golfas de los cines Verdi! Aquí os dejo el enlace.


17/1/12

El temps dels semàfors



Primer de tot, un parell de curiositats semafòriques: hi ha uns 34.000 semàfors a Barcelona; i el primer es va instal·lar a la cruïlla de Balmes amb Provença entre crítiques sobre la seva necessitat i opinions que sostenien que no tindria cap futur.

I parlant de semàfors, recordo que ja fa uns quants anys es va desfermar una polémica a La Vanguardia al voltant del temps que es mantenien en verd els semàfors per als vianants. L'opinió majoritària era que, efectivament, el temps que tenien els vianants era massa just, en especial a carrers amples com Aragó o l'Avinguda Diagonal.

Crec recordar que l'Ajuntament es va comprometer a millorar aquests temps semafòrics i ja fa temps que no se'n parla tant. No sé si ara mateix el temps en verd ha millorat, però el que sí que tinc comprovat és que resulta pràcticament impossible creuar la majoria de carrers en el temps que el senyoret verd del semàfor fa pampallugues. I això que jo sóc un "jove/adult" bàsicament sà i sense mobilitat reduïda. No em vull imaginar el que deu ser per un avi o algú amb crosses, per exemple!

He fet unes petites comprovacions i es pot dir que val més que apretis a córrer si l'homenet es posa intermitent mentre creues el carrer. Al carrer Aragó cantonada Sicília, per exemple, tindries menys de 6 segons per creuar 7 carrils de circulació. I a la majoria de carrers de l'Eixample el temps d'intermitència és de 3 segons! Una mica justet, la veritat. Serà per fomentar l'esport entre la població?


Antes que nada, un par de curiosidades semafóricas: hay unos 34.000 semáforos en Barcelona; y el primero se instaló en la intersección de Balmes con Provença entre críticas sobre su necesidad y opiniones que sostenían que no tendría ningún futuro.
Y hablando de semáforos, recordó que ya hace algunos años se desató una polémica en La Vanguardia alrededor del tiempo que se mantenían en verde los semáforos para los peatones. La opinión mayoritaria era que, efectivamente, el tiempo que tenían los peatones era demasiado justo, en especial en calles anchas como Aragó o la Avenida Diagonal.
Creo recordar que el Ayuntamiento se comprometió a mejorar estos tiempos semafóricos y ya hace tiempo que no se habla tanto del tema. No sé si ahora mismo el tiempo en verde ha mejorado, pero lo que sí que tengo comprobado es que resulta prácticamente imposible cruzar la mayoría de calles en el tiempo que el señor verde del semáforo parpadea. Y eso que yo soy un "joven/adulto" básicamente sano y sin movilidad reducida. No me quiero imaginar lo que debe ser para un abuelo o alguien que utilice muletas, por ejemplo!
He hecho unas pequeñas comprobaciones y se puede decir que es mejor que apretes a correr si el hombrecito se pone intermitente mientras cruzas la calle. En la calle Aragó esquina Sicília, por ejemplo, tendrías menos de 6 segundos àra cruzar 7 carriles de circulación. Y en la mayoría de calles del Eixample los tiempos de intermitencia rondan los 3 segundos! Un poco gustito, la verdad. Será para fomentar el deporte entre la población?

7/1/12

Els plàtans i la seva poda



Segurament estarem tots d'acord que l'arbre que de seguida associem amb els carrers de Barcelona és el plàtan d'ombra (o plataner, que les dues formes són acceptades).

De fet, dels aproximadament 150.000 arbres que hi ha als carrers de la ciutat, més d'una tercera part són plàtans. La raó és que són prou vistosos, tenen un creixement ràpid, s'adapten fàcilment a condicions variades i fan una copa alta i frondosa que proporciona ombra durant els calorosos mesos d'estiu.

També s'ha de dir, però, que els plàtans no compten amb molt bona premsa. I és que durant la primavera la seva pol·linització genera al·lèrgies a molta gent, i a la tardor les fulles ens omplen les voreres. Fins i tot hi ha gent que diu també que les fulles fan relliscar i són perilloses. I que molts d'aquests arbres estan malalts i plens de fongs. No sé, potser sí.

Per tot això, i per contrarestar l'aplastant domini històric del plàtan a Barcelona, l'Ajuntament intenta substituir-los per altres espècies que es consideren més adients per la ciutat, com ara lledoners i pruneres de fulles vermelles, especialment als carrers amb voreres estretes.

I és que aquest creixement ràpid i aquesta amplitud que necessiten per créixer a gust també fan que finalment no es puguin desenvolupar en molts carrers, així que se'ls ha de podar, i d'una manera severa. I d'aquesta manera apareix un paisatge que també considero típic de Barcelona, com el que apareix a la imatge de l'entrada: un carrer ple de troncs de plàtan. Però per més despullats que s'hagin quedat, gairebé sempre s'acaben recuperant. Ai, no sé a vosaltres, però a mi els plataners m'agraden.

Seguramente estaremos todos de acuerdo en que el árbol que enseguida asociamos con las calles de Barcelona es el plátano.
De hecho, de los aproximadamente 150.000 árboles que hay repartidos por las calles de la ciudad, más de una tercera parte son plátanos. La razón es que son bastante vistosos, tienen un crecimiento rápido, se adaptan con facilidad a condiciones variadas y hacen una copa alta y frondosa que proporciona sombra durante los calurosos meses de verano.
También hay que decir, de todas maneras, que los plátanos no cuentan con muy buena prensa. Y es que durante la primavera su polinización genera alergias a mucha gente, y en otoño las hojas nos llenan las aceras, Incluso hay gente que dice también que las hojas resbalan y son peligrosas. Y que muchos de estos árboles están enfermos y llenos de hongos. No sé, quizás sí.
Por todo esto, y para contrarrestar el aplastante dominio histórico del plátano en Barcelona, el Ayuntamiento intenta sustituirlos por otras especies que se consideran más adecuadas para la ciudad, como por ejemplo almeces y ciruelos de jardín, especialmente en las calles de aceras estrechas.
Y es que este crecimiento rápido y esta amplitud que necesitan para crecer a gusto también hace que finalmente no puedan desarrollarse en muchas calles, así que se debe podarlos, y de una manera severa. Y de esta forma aparece un paisaje que también considero típico de Barcelona, como el que aparece en la imagen de la entrada: una calle llena de troncos de plátano. Pero por más desnudos que se hayan quedado, casi siempre se acaban recuperando. Ay, no sé a vosotros, pero a mi estos árboles me gustan.

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...